Banshee on openSUSE Leap 42.1 hangs at GTK init

classic Classic list List threaded Threaded
5 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Banshee on openSUSE Leap 42.1 hangs at GTK init

Klaus Zeitler-5
Hello,
banshee doesn't start anymore on openSUSE Leap 42.1.
This is the banshee version from IBBoard. It seems I have
a problem with GTK (probably since the last "zypper update").
When I try to start banshee, all I see is:

$ banshee --debug
** Running Mono with --debug   **
[1 Debug 21:52:51.940] Bus.Session.RequestName ('org.bansheeproject.Banshee') replied with PrimaryOwner
[1 Info  21:52:51.963] Running Banshee 2.6.2: [home:IBBoard:desktop / openSUSE_Leap_42.1 (linux-gnu, x86_64) @ 2016-06-20 12:48:59 UTC]
[1 Debug 21:52:51.984] Initializing GTK


And that's it. Hangs forever. No error message.

I also removed my DB even though I don't believe it has anything to do
with it, cause this happens right at the start. Made no difference.

So what now?

Klaus
_______________________________________________
banshee-list mailing list
[hidden email]
https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Banshee on openSUSE Leap 42.1 hangs at GTK init

IBBoard
It still seems to be running okay for me. I'm on banshee-2.6.2-32.7 on Leap.

What do you see if you run "ps aux|grep banshee"? I've had times where
Banshee doesn't close properly and the process never terminates (the GUI
goes, but the process is still alive), and so running Banshee again
doesn't work until I "killall banshee" on it (or similar).



On 04/07/16 21:04, Klaus Zeitler wrote:

> Hello,
> banshee doesn't start anymore on openSUSE Leap 42.1.
> This is the banshee version from IBBoard. It seems I have
> a problem with GTK (probably since the last "zypper update").
> When I try to start banshee, all I see is:
>
> $ banshee --debug
> ** Running Mono with --debug   **
> [1 Debug 21:52:51.940] Bus.Session.RequestName ('org.bansheeproject.Banshee') replied with PrimaryOwner
> [1 Info  21:52:51.963] Running Banshee 2.6.2: [home:IBBoard:desktop / openSUSE_Leap_42.1 (linux-gnu, x86_64) @ 2016-06-20 12:48:59 UTC]
> [1 Debug 21:52:51.984] Initializing GTK
>
>
> And that's it. Hangs forever. No error message.
>
> I also removed my DB even though I don't believe it has anything to do
> with it, cause this happens right at the start. Made no difference.
>
> So what now?
>
> Klaus
> _______________________________________________
> banshee-list mailing list
> [hidden email]
> https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)
>
_______________________________________________
banshee-list mailing list
[hidden email]
https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Banshee on openSUSE Leap 42.1 hangs at GTK init

Klaus Zeitler-5
>>>>> "IBBoard" == IBBoard  <[hidden email]> writes:
    IBBoard>
    IBBoard> It still seems to be running okay for me. I'm on
    IBBoard> banshee-2.6.2-32.7 on Leap. What do you see if you run
    IBBoard> "ps aux|grep banshee"? I've had times where Banshee doesn't
    IBBoard> close properly and the process never terminates (the GUI
    IBBoard> goes, but the process is still alive), and so running
    IBBoard> Banshee again doesn't work until I "killall banshee" on it
    IBBoard> (or similar).

This was the first thing I checked, i.e. "pgrep banshee". But there
wasn't anything. Then I logged out and in again and finally I also
rebooted my PC, but to no avail.

Right now I'm going thru the zypper logs to check the recent changes
caused by "zypper update". I see that I recently installed the following
banshee packages:

banshee-dmp-mtp-2.6.2-32.7.x86_64             Thu 23 Jun 2016 04:28:22 AM CEST
banshee-dmp-apple-devices-2.6.2-32.7.x86_64   Thu 23 Jun 2016 04:28:22 AM CEST
banshee-backend-platform-gnome-2.6.2-32.7.x86_64 Thu 23 Jun 2016 04:28:22 AM CEST
banshee-dmp-2.6.2-32.7.x86_64                 Thu 23 Jun 2016 04:28:21 AM CEST
banshee-2.6.2-32.7.x86_64                     Thu 23 Jun 2016 04:28:21 AM CEST
banshee-extensions-default-2.6.2-32.7.x86_64  Thu 23 Jun 2016 04:28:04 AM CEST
banshee-core-2.6.2-32.7.x86_64                Thu 23 Jun 2016 04:28:04 AM CEST
banshee-backend-platform-unix-2.6.2-32.7.x86_64 Thu 23 Jun 2016 04:28:03 AM CEST
banshee-backend-io-gio-2.6.2-32.7.x86_64      Thu 23 Jun 2016 04:28:03 AM CEST
banshee-backend-engine-gstreamer-2.6.2-32.7.x86_64 Thu 23 Jun 2016 04:28:03 AM CEST

But nothing for GTK as far as I can see. But then again, maybe the
GTK init is ok and it's the next init function (whatever that is),
that never returns. And I believe (though I'm not absolutely sure),
that I've had a reboot after the 23rd.
So I guess, that it has something to do with my update on 04 July.
Maybe there's an sql problem. At least I can see a few sql packages:

libmysqlclient18-10.0.25-6.1.x86_64           Mon 04 Jul 2016 06:00:14 PM CEST
libmysqlclient_r18-10.0.25-6.1.x86_64         Mon 04 Jul 2016 06:00:20 PM CEST
php5-sqlite-5.5.14-53.1.x86_64                Mon 04 Jul 2016 06:00:26 PM CEST
php5-mysql-5.5.14-53.1.x86_64                 Mon 04 Jul 2016 06:00:26 PM CEST
libmysqld18-10.0.25-6.1.x86_64                Mon 04 Jul 2016 06:00:31 PM CEST

Since Leap 42.1 is my first installation with Btrfs I can make my first
attempt to roll back to an older version with snapper.

Klaus
_______________________________________________
banshee-list mailing list
[hidden email]
https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Banshee on openSUSE Leap 42.1 hangs at GTK init

IBBoard
Those MySQL packages aren't relevant - Banshee uses SQLite.

It does look like your problem is GTK/init related, though. My debug
startup is:


[1 Debug 19:17:06.623] Bus.Session.RequestName
('org.bansheeproject.Banshee') replied with PrimaryOwner
[1 Info  19:17:06.641] Running Banshee 2.6.2: [home:IBBoard:desktop /
openSUSE_Leap_42.1 (linux-gnu, x86_64) @ 2016-06-20 12:48:59 UTC]
[1 Debug 19:17:06.665] Initializing GTK
[1 Debug 19:17:07.174] Post-Initializing GTK
[1 Debug 19:17:07.179] Configuration client extension loaded
(Banshee.GnomeBackend.GConfConfigurationClient)




I can't see anything in the initialisation code that looks like an
obvious potential problem [1]. All of your package versions seem to
match what I have, and the only difference is that I've got some old
Community extensions installed.

I'm grasping at straws here, since I'm only really a packager, but can
you try the following:


banshee --debug --disable-dbus


banshee --debug --debug-addins --debug-sql


Thanks,




[1]
https://git.gnome.org/browse/banshee/tree/src/Core/Banshee.ThickClient/Banshee.Gui/GtkBaseClient.cs#n103

On 05/07/16 21:45, Klaus Zeitler wrote:

>>>>>> "IBBoard" == IBBoard  <[hidden email]> writes:
>     IBBoard>
>     IBBoard> It still seems to be running okay for me. I'm on
>     IBBoard> banshee-2.6.2-32.7 on Leap. What do you see if you run
>     IBBoard> "ps aux|grep banshee"? I've had times where Banshee doesn't
>     IBBoard> close properly and the process never terminates (the GUI
>     IBBoard> goes, but the process is still alive), and so running
>     IBBoard> Banshee again doesn't work until I "killall banshee" on it
>     IBBoard> (or similar).
>
> This was the first thing I checked, i.e. "pgrep banshee". But there
> wasn't anything. Then I logged out and in again and finally I also
> rebooted my PC, but to no avail.
>
> Right now I'm going thru the zypper logs to check the recent changes
> caused by "zypper update". I see that I recently installed the following
> banshee packages:
>
> banshee-dmp-mtp-2.6.2-32.7.x86_64             Thu 23 Jun 2016 04:28:22 AM CEST
> banshee-dmp-apple-devices-2.6.2-32.7.x86_64   Thu 23 Jun 2016 04:28:22 AM CEST
> banshee-backend-platform-gnome-2.6.2-32.7.x86_64 Thu 23 Jun 2016 04:28:22 AM CEST
> banshee-dmp-2.6.2-32.7.x86_64                 Thu 23 Jun 2016 04:28:21 AM CEST
> banshee-2.6.2-32.7.x86_64                     Thu 23 Jun 2016 04:28:21 AM CEST
> banshee-extensions-default-2.6.2-32.7.x86_64  Thu 23 Jun 2016 04:28:04 AM CEST
> banshee-core-2.6.2-32.7.x86_64                Thu 23 Jun 2016 04:28:04 AM CEST
> banshee-backend-platform-unix-2.6.2-32.7.x86_64 Thu 23 Jun 2016 04:28:03 AM CEST
> banshee-backend-io-gio-2.6.2-32.7.x86_64      Thu 23 Jun 2016 04:28:03 AM CEST
> banshee-backend-engine-gstreamer-2.6.2-32.7.x86_64 Thu 23 Jun 2016 04:28:03 AM CEST
>
> But nothing for GTK as far as I can see. But then again, maybe the
> GTK init is ok and it's the next init function (whatever that is),
> that never returns. And I believe (though I'm not absolutely sure),
> that I've had a reboot after the 23rd.
> So I guess, that it has something to do with my update on 04 July.
> Maybe there's an sql problem. At least I can see a few sql packages:
>
> libmysqlclient18-10.0.25-6.1.x86_64           Mon 04 Jul 2016 06:00:14 PM CEST
> libmysqlclient_r18-10.0.25-6.1.x86_64         Mon 04 Jul 2016 06:00:20 PM CEST
> php5-sqlite-5.5.14-53.1.x86_64                Mon 04 Jul 2016 06:00:26 PM CEST
> php5-mysql-5.5.14-53.1.x86_64                 Mon 04 Jul 2016 06:00:26 PM CEST
> libmysqld18-10.0.25-6.1.x86_64                Mon 04 Jul 2016 06:00:31 PM CEST
>
> Since Leap 42.1 is my first installation with Btrfs I can make my first
> attempt to roll back to an older version with snapper.
>
> Klaus
> _______________________________________________
> banshee-list mailing list
> [hidden email]
> https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)
>
_______________________________________________
banshee-list mailing list
[hidden email]
https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Banshee on openSUSE Leap 42.1 hangs at GTK init

Klaus Zeitler-5
>>>>> "IBBoard" == IBBoard  <[hidden email]> writes:
    IBBoard>
    IBBoard> I'm grasping at straws here, since I'm only really a
    IBBoard> packager, but can you try the following:
    IBBoard>
    IBBoard> banshee --debug --disable-dbus
    IBBoard>
    IBBoard>
    IBBoard> banshee --debug --debug-addins --debug-sql

Too late :-). I just reverted this evening with snapper to the state
before the 23rd of June.
Afterwards I removed once more ~/.config/banshee-1 and started banshee
without a DB and low and behold it came up. Then I copied my DB
back and restarted it once more. Everything looks good now again.

I have no clue what caused the problem. Maybe I should stop applications
while running "zypper update". But anyway.
I'll run zypper updates in small doses in the next days.

Thanks

Klaus
_______________________________________________
banshee-list mailing list
[hidden email]
https://mail.gnome.org/mailman/listinfo/banshee-list  (unsubscribe here)